Veiligheidsregio oefent in pand VoorkomLeegstand

‘Er kwam een melding binnen, en net zoals gewoonlijk gingen we direct met de wagen op pad. Ter plaatse bleek het om een drugslab te gaan waarbij een slachtoffer aangetroffen werd’

Oefening drugslaboratorium ontmantelen

Never a dull moment als leegstandbeheerder, dat blijkt maar weer; 

Er is een drugslaboratorium in een door ons beheerd pand te vinden! Maar dan wel één die minutieus is nagebouwd en die gebruikt wordt voor trainingsdoeleinden door de Veiligheidsregio Gelderland- Midden. Zij gebruiken deze specifieke setting als oefening om te blijven voldoen aan de vakbekwaamheidseisen.

Dubbel geïnteresseerde directeur VoorkomLeegstand

Omdat VoorkomLeegstand directeur Bastiaan Koetsveld zelf vrijwilliger is bij de brandweer in zijn woonplaats én omdat hij als deskundige verbonden is aan het Keurmerk LeegstandBeheer was zijn interesse natuurlijk snel gewekt. Een afspraak op een mooie dag in juli was snel gemaakt, en zo kon onze directeur een dagje meekijken en mee oefenen in deze unieke setting.

Bastiaan: ‘Er kwam een melding binnen, en net zoals gewoonlijk gingen we direct met de wagen op pad. Ter plaatse bleek het om een drugslab te gaan waarbij een slachtoffer aangetroffen werd. Belangrijk is dan om te trainen op volgorde van acties, waarbij metingen gedaan worden omdat er gevaarlijke stoffen vrijgekomen kunnen zijn die gevaar op kunnen leveren voor de directe omgeving en waarbij protocollen en richtlijnen gevolgd worden. De gehele oefening wordt naderhand geëvalueerd en keuzes en consequenties worden besproken, het was een interessante en leerzame middag.’

Samenwerking met Bureau Drugszaken

In dit pand in Zevenaar werd al vaker een trainingslocatie nagebouwd, het ging al een keer om een hennepkwekerij waarbij door de politie een inval werd gedaan en ook wordt het pand regelmatig gebruikt voor een brandoefening, het hele pand wordt dan in de rook gezet en dit helpt de veiligheidsregio met alle disciplines om de deskundigheid op peil te houden. Een en ander wordt gecoördineerd door Bureau Drugszaken, bestaande uit vader Johan en zoon Jon Warmerdam, beide afkomstig uit het politievak en samen goed voor 50 jaar ervaring in drugszaken. Deze mannen geven trainingen aan brandweer, politie en woningbouwverenigingen;  ‘Zo’n beetje aan alles en iedereen aan de goede kant van de streep’ aldus Johan Warmerdam. 

Communicatie eerste vereiste

Zij communiceren met de eigenaar van het pand en in dit geval ook met de leegstandbeheerder zodat alle partijen op de hoogte zijn van welke setting er gebouwd wordt in welk pand. Zij verzorgen ook de communicatie met de buurt zodat de omgeving bekend is met het feit dat er door diverse instanties geoefend zal worden rondom druggerelateerde zaken en goederen. Zo blijkt maar weer dat er een heel netwerk betrokken is bij het in standhouden van de veiligheid van ons allen, VoorkomLeegstand is blij een klein radertje te zijn in dit grote netwerk!