Bij ons woon je veilig in je antikraak ruimte!

Op pad met de veiligheidsinspecteur
Het is beide bewoners gelukt om op een creatieve manier hun eigen lokaal om te bouwen tot een geheel eigen 'huis', ze hebben het echt prachtig gedaan maar hoe veilig is deze mooie ruimte?

Vandaag: Op pad met de veiligheidsinspecteur van brandweer Hollands Midden, Marco van der Vegt.

Veiligheidsinspectie door de brandweer

Als antikraakbewoner worden er nogal wat eisen aan je gesteld, je zult creatief en flexibel moeten zijn om te kunnen wonen in een voormalig schoolpand, bibliotheek of kantoorgebouw maar hoe veilig is zo’n pand eigenlijk dat zonder jouw bewoning leeg zou staan? Wordt daar nog wel tijd en aandacht aan besteed?

Vandaag nemen we daarom een kijkje achter de schermen, we gaan mee op pad met Marco van der Vegt, van brandweer Hollands Midden. Hij voert vandaag de veiligheidscontrole uit in het schoolpand aan het Noordeinde in Roelofarendsveen dat sinds kort in beheer is van VoorkomLeegstand.

Marco legt uit dat de brandweer toezichthouder is, zij controleren allerlei soorten panden op brandveiligheid uit naam van de diverse gemeenten, maar vandaag dus op aanvraag van VoorkomLeegstand. 

In gesprek over veiligheid

Direct bij binnenkomst valt al op dat het beide bewoners gelukt is om op een creatieve manier hun eigen lokaal om te bouwen tot een geheel eigen ‘huis’. Ze hebben het echt prachtig gedaan, maar hoe veilig is deze mooie ruimte? 

30 seconden de tijd om je weg te vinden…

Marco gaat in gesprek met de bewoners, Jelmer en Nils, hij vraagt hen of ze zich bewust zijn van de vluchtroutes, of de rookmelders die in het brandpreventiepakket zaten op de juiste wijze geïnstalleerd zijn.

Hij legt het belang uit van vrije doorgang naar de nooduitgang,  dat je maar 30 seconden de tijd hebt om je weg te vinden in een ruimte die vol rook staat omdat je daarna gedesoriënteerd raakt en dat die 30 seconden overeenkomen met het overbruggen van ongeveer 30 meter.

Het is dus zaak dat er rookmelders zijn, dat de gangen vrij zijn, dat de noodverlichting werkt en de nooddeuren zich van binnenuit openen zonder gebruik te hoeven maken van losse sleutels.

Standaard werkwijze van VoorkomLeegstand ten aanzien van brandpreventie

Bruikleennemers ontvangen van VoorkomLeegstand op moment van tekenen een brandveiligheidspakket, bestaande uit 2 rookmelders, een blusdeken en brandblusser en  ze worden gewezen op de vluchtroutes in het object. Daarbij neemt VoorkomLeegstand, zodra wij het object in beheer hebben, contact op met de brandweer. We nodigen hen uit om het pand op brandveiligheid te controleren. Ook controleren we zelf elke zes weken tijdens de periodieke controles of de vluchtroutes vrij zijn.

Check, check en dubbelcheck

Marco loopt intussen het pand door, checkt met de bewoners de nooddeuren, opent ze daadwerkelijk om er zeker van te zijn dat ze werken. Als de nood aan de man is moet er voor elke bewoner een dubbele vluchtroute zijn en dat is hier in orde.

De gangen zijn vrij, het pand is netjes, de loshangende draden zijn netjes vastgetaped en de rookmelders zijn opgehangen, bij Jelmer in het lokaal hangen er zelfs twee omdat een gedeelte van zijn plafond verlaagd is.  De bewoners krijgen een compliment van Marco en vastgoedbeheerder Jelle Remerij voor hun bewuste inzet. Verder checkt Marco de brandblussers op verzegeling en keuringsdatum en ook dat blijkt netjes in orde. 

Veiligheid boven alles!

Kortom; in dit pand is alles qua brandveiligheid in orde en dat geeft rust. In de eerste plaats aan de bewoners en hun vrienden en familie, maar ook aan VoorkomLeegstand want bij ons geldt: Veiligheid boven alles! Zo is Voorkomleegstand aangesloten bij het KLB-keurmerk, het keurmerk staat voor veilig verantwoord beheer van panden.

Met dank aan Brandweer Hollands Midden, Jelmer Hogenboom, Nils Kruiniger en de gemeente Kaag en Braassem.